מדוע חשוב לבצע בדק בית בעת קבלת נכס חדש מקבלן?
עבור רוב האנשים, רכישת נכס (דירה, משרד, חנות וכו') מהווה את העסקה הכלכלית המשמעותית ביותר שביצעו או יבצעו במהלך חייהם. לכן, ראוי כי עסקאות כגון אלו תיעשנה בכובד ראש, תוך מתן תשומת הלב הנדרשת למשמעויות הנובעות מהעסקה.
בעת העמדת הנכס לרוכש (מסירת המפתחות), הרוכש מתבקש לעבור על הנכס (לכל פרטיו), לבדוק אותו ולחתום על פרוטוקול המסירה. כאשר הרוכש מקבל את הנכס, ברוב המקרים הוא אינו מסוגל לזהות את הליקויים או שהוא כלל אינו מודע להם, וכן הוא אינו מכיר את התקנים ואת דרישות החוק השונות.
כך יוצא שפעמים רבות הרוכש חותם על פרוטוקול מסירה שאינו משקף את המציאות בפועל, ובכך הוא עלול להעניק (שלא בידיעתו) לקבלן יתרון משפטי. וכאשר תגיע לביהמ"ש תביעה בגין אותו נכס, הקבלן יציג את פרוטוקול המסירה כראיה שתסייע לחזק את טענותיו.
פעמים רבות, מתגלים בנכס ליקויים וכשלים במערכות השונות, באיכות הבנייה והגימור, וכן פערים משמעותיים בין מה שסוכם בחוזה המכר (תוכניות, תשריטים ומפרטים) לבין הביצוע בפועל. לכן, חשוב לבצע את הבדק טרם קבלת המפתח וחתימה על פרוטוקול המסירה, ולוודא כי הנכס אכן עומד בסטנדרטים או בתקנים המתאימים, וזאת בכדי למנוע עוגמת נפש מיותרת מצד הרוכש.
בדיקה מקיפה של נכס חדש מיד בשלב המסירה היא חיונית מאין כמותה, שכן בשלב זה הזמינות של היזם/הקבלן היא גבוהה, משום שבשלב זה מרבית קבלני המשנה "עדיין בשטח" וקל יותר ליזם/קבלן לתקן את הליקויים. יתירה מכך, לעיתים השמטה או אי ציון של ליקוי או פגם בפרוטוקול, עלול להקשות בעתיד על הרוכש להעלות את הטענות בדבר הליקויים או הפגמים שלא נרשמו בפרוטוקול, מכוון שהקבלן עשוי לטעון שפגמים אלו נגרמו ע"י הרוכש (או מי מטעמו) לאחר המסירה.
מה עושה המומחה?
כאשר מזמינים מומחה לבדק בית, המומחה יגיע לנכס ויבדוק האם הקבלן פעל ע"פ הוראות התוכניות, התשריטים והמפרט הטכני, האם הקבלן פעל בהתאם לדרישות החוקים, התקנות, התקנים וכן האם ישנם פגמים, ליקויים וכשלים בנכס.
מה כוללת בדיקת בדק בית לנכס חדש?
בדיקת בדק בית לנכס חדש כוללת בדרך כלל בדיקה ויזואלית מקיפה ומעמיקה של הנכס ומערכותיו ושל החצר (ככל וישנה), וכן עשויה לכלול אלמנטים כגון:
- בדיקה והשוואת המצב הקיים בפועל אל מול התוכניות, התשריטים והמפרט הטכני של החוזה.
- בדיקה והשוואת המצב הקיים בפועל אל מול דרישות החוקים, התקנות, התקנים, והוראות החוק השונות.
- בדיקת סטיות בשטחי הדירה – (סטיות מותרות בדירה עד 2% ובחצרות עד 5%).
- בדיקת שלד, מעטפת וקונסטרוקציות.
- בדיקת מחיצות פנים (לבנים או גבס).
- בדיקת תשתיות ומערכות המבנה.
- בדיקת מע' האינסטלציה והסניטריה.
- בדיקת ויזואלית של מע' החשמל.
- בדיקת איטום, נזילות ורטיבות.
- בדיקת ריצוף וחיפויים.
- בדיקת חלונות, תריסים ודלתות.
- בדיקת טייח, צבע וחיפוי חוץ.
- בדיקת חצר (תשתיות ועבודות פיתוח).
- בדיקת איכות וטיב הבנייה והגימור.
- בדיקת בטיחות אש (אופציונלי).
- בדיקת בטיחות חשמל (אופציונלי).
כיצד ההליך מתבצע?
- יצירת קשר – יצירת קשר לצורך מידע וייעוץ ראשוני, וכן לשם תיאום מועד לביצוע הבדיקה.
- בדיקת הנכס – ביצוע בדיקה מקיפה של הנכס, יחד עם בדיקת התוכניות, התשריטים והמפרטים, תוך רישום ותיעוד הממצאים.
- הכנת הדוח – הכנת חוות דעת הנדסית ממוחשבת ומקיפה, הכוללת תיאור מעמיק של הליקויים, הפגמים, התקלות או הכשלים שהתגלו בנכס, יחד עם הנחיות והמלצות לתיקון. חוות הדעת כוללת אומדן עלויות לביצוע התיקונים הנדרשים.
- שליחת הדוח – שליחת חוות הדעת ההנדסית לגורם המזמין, תוך מתן הסבר על האפשרויות העומדות בפני הרוכש. חוות הדעת ההנדסית של מגן הנדסה קבילה בכל הערכאות של בתי המשפט בישראל.